Förlossningen närmar sig...

Solen skiner in på min balkong och det blir riktigt varmt här <3

Tänker mer och mer på min kommande förlossning och ser verkligen fram emot den!
Försöker läsa på om fenomenet och idag hittade jag en ovanligt bra sida :)

Lyssnar på Melissas nya låtar och längtar tills skivan dimper ner i brevlådan nästa vecka!!!!
Hon inger ett lugn som jag behöver och som jag blir lätt beroende av :)





För er som är intresserade kan ni läsa artikeln här:
http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/painrelief/naturalpainrelief/

Gravid och förlossning: Naturlig smärtlindring

Värme

En vetepåse som du värmer upp i mikro eller ugn lindrar verkligen värkarna om du lägger den på ryggen. När den är uppvärmd håller den värmen i ungefär en timme. Fråga din barnmorska var du kan få tag på en om du har svårt att hitta en där du bor.

Du kan också använda en varmvattenflaska som du fyllt med varmt (inte kokande) vatten och lindat in i handdukar.

Glöm inte att massage också ger värme. Att få massage värmer dels upp huden och de underliggande vävnaderna, dels stimulerar det kroppen att producera naturliga smärtlindrande substanser.

När bebisens huvud ska födas fram, kan en mjuk tvättlapp som vridits ur i varmt vatten och pressas mot mellangården minska den brännande känslan.

Andning

Att fokusera på sin andning är ett jättebra sätt att ta sig igenom värkarna. Andas in djupt i början av värken och slappna av så mycket du kan under utandningen. Andas sedan in genom näsan och ut genom munnen och koncentrera dig på att hålla munnen och kinderna mycket mjuka. Oroa dig inte alltför mycket över hur djupt du andas, försök bara få en bra rytm. Andas in genom näsan, ut genom mjuk mum. Och igen. Och igen. Koncentrera dig så mycket du kan på din andning när värken byggs upp och när den klingar av. Slappna av när värken är över.

Vila

En av de bästa sakerna du kan göra i början av förlossningen för att kunna hantera värkarna senare är att vila. Lägg dig så bekvämt du kan i sängen eller en stol. Stoppa om dig med kuddar, så att du får stöd där du behöver det. Drick något varmt och sött. Lyssna på din favoritmusik, titta på en favoritfilm och VILA! Det är mycket lättare att hantera intensiva värkar senare om du inte är utmattad därför att du sprang runt i början av förlossningen.

Byt ställning

Försök låta bli att lägga dig på sängen när värkarna väl är regelbundna och gör ont, om du inte är jättetrött. Förlossningen saktar av om man ligger ner och ju längre den pågår, desto tröttare blir du. Försök hålla dig i upprätt ställning och välj den ställning som känns bäst. Stå upp och luta dig mot sängen, eller din partner. Sitt på knä framför en stol som du kan luta dig på. Stå på knä med ena benet lyft för att ge bebisen gott om plats att ta sig ut. Stå på alla fyra för att minska ryggsmärtorna. Sitt en stund i en stol och gå sedan runt. Sväng så mycket du kan på höfterna, det sätter verkligen igång saker och ting!

Massage

Berätta för din medföljare var du vill bli masserad. Du kanske vill ha massage i ländryggen under värkarna. Eller så kanske du vill att han eller hon masserar nacke och axlar mellan värkarna, för att hjälpa dig slappna av. Säg till medföljaren att massera långsamt - alltför snabb massage brukar kännas stressande, snarare än avslappnande! Fast tryck hjälper kroppen att producera endorfiner, som ger oss en känsla av välbefinnande.

Vara älskad

Forskning har visat tydligt att förlossningen går lättare och snabbare om kvinnan har någon med sig som hon känner full tillit till och stöd från som kan finnas där för henne hela tiden. Så välj din medföljare noga. Någon som inte kommer att få panik; som är övertygad om att du klarar av det och som har tillräckligt mycket auktoritet för att kunna kommunicera med sjukvårdspersonal å dina vägnar. Det kan vara din partner, eller någon annan - kanske din syster, din mamma eller din bästa vän. Eller du kanske vill ha två människor du tycker mycket om där. Det är upp till dig!

Kolla i förväg att sjukhuset tillåter två medföljare i så fall. Se till att din barnmorska känner till dina önskemål.

Förlossningsarbete i vatten

Att ligga i varmt vatten under förlossningsarbetet kan göra värkarna lättare att hantera. Två viktiga studier har visat att användande av smärtlindrande preparat under förlossningen minskar tydligt om kvinnan kan använda förlossningspool. Förstföderskor som legat i förlossningspool eller badkar under förlossningsarbetet behöver mycket mindre petidin och mycket färre ryggbedövningar än kvinnor som gick igenom hela förlossningsarbetet på torra land. Detsamma gällde för omföderskor.

Yrkesskicklighet

En bra och vänligt inställd barnmorska ska hålla dig underrättad om vad som händer hela tiden. Om du vill föda naturligt, ska hon hjälpa dig göra det och om du vill ha ryggbedövning, ska hon ge dig stöd i detta. Om du har svårt att kommuncera med den barnmorska som du blivit tillvisad, är det bäst att fråga om du kan få en annan. Du kommer inte att stöta dig med någon. Det kan ju också vara så att även barnmorskan tycker det är svårt att kommunicera med dig! Ni mår båda bättre av att jobba med någon annan, om det är möjligt.

Bra tips!

Här har du en lista över saker som gör förlossningen lättare:

Fråga om det är något du undrar - ju mer du vet om vad som händer, ju lugnare kan du vara
Andas rytmiskt och slappna av under utandningen
Krama din partner eller medföljare
Drick vatten mellan värkarna
Ät kolhydratrik mat när du känner dig hungrig
Fläkta dig om du är för varm
Stöna och skrik - att göra ljud hjälper!
Håll din medföljares hand
Föreställ dig hur bebisen rör sig längre ner i förlossningskanalen med varje värk
Skämta med din medföljare och barnmorskan - ett gott skratt eller lite rå humor lättar tillvaron
Pussar från din partner, din mamma, din syster, din kompis
Lyssna på din favoritmusik
Rör dig som du behöver
Kuddar kan ge dig stöd och vara ett litet "bo"
Öppna upp höfterna så mycket som möjligt för att göra det lättare för bebisen
Tänk positivt - varje värk är ett steg mot att få träffa ditt barn
Rulla höfterna under värkarna
Sucka mjukt med varje utandning
Lita på din kropp - den kan föda barn!
Förstå vilken hjälp som erbjuds så att du kan medverka
Kissa ofta - en full blåsa kan göra förloppet långsammare
Gå runt för att lindra smärtor och skynda på förlossningen
Slumra till mellan värkarna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0