Utkast: Den skånska ...

Den skånska lesbianen

  

I en lägenhet mitt i centrala Malmö bor Jonna, Rebecca, Elsa, Doris och Siri. De tre katterna rusar glatt mot dörren när den öppnas och välkomnar hjärtligt.


Doften av värmeljus ligger tung i luften och lyser upp den lilla lägenheten med ett behagligt ljus från olika håll hemma hos Jonna Fransson, hennes sambo och deras tre små katter.

Lägenheten är modernt inredd med en lysande orange soffa med matchande detaljer på väggar och bord. 

Stämningen är inbjudande, mysig och varm. De många ljusen skapar skuggor på väggarna som roar katterna som såklart sitter med leker och spinner om vartannat.





Hoppa ut ur garderoben


Många homosexuella förstår redan som barn att deras förälskelser och intresse riktar sig mot det egna könet. För Jonna Fransson kom det som en chock, då hon var 17 år.

- Pang på, liksom.

Jonna förstod att hon drogs till andra av samma kön. Något som hon aldrig hade trott om sig själv. I skolan och på jobbet, bland de närmsta vännerna blev det inget konstigt när Jonna berättade att hon var homosexuell. Senare i skolan när hon gick en KY-utbildning inom Psykologi i Blekinge blev hon känd som "den skånska lesbianen".

Familjen ville först inte acceptera hennes läggning och hon fick ofta höra att det bara var inbillning, att hon hoppat på en modefluga. Jonnas mormor för


 Katten Elsa och Jonna

  bild: Kristina Kastberg

  

stod inte, och undrade ofta varför det blev så.

Jonna menar att hon inte mått dåligt av det och att hon är samma människa som innan. Idag har hennes mormor och övriga familjen accepterat hennes läggning.


  

Kvinna/Man


En myt som Jonna vill ta död på är att det finns en man och en kvinna även i ett lesbiskt förhållande. Det är det kvinnliga som attraherar, inte det manliga. Det är en fördom som hon

aldrig har stött på.

  

Faller du offer för en gayradar?


Syns det vem som är homosexuell?


De flesta tänker aldrig på att någon kan vara homosexuell. Det betyder egentligen att många förutsätter att alla är heterosexuella. Hur homosexuella ser ut finns det dessutom en bild av. Alla bögar är feminina och alla lesbiska manhaftiga.


Jonna säger sig ha en inbyggd "gayradar".

- Det syns inte utanpå.

Det är bara en känsla och det syns i ögonen på personen. Homosexuella kan se ut som vem som helst.

  

Kattflata

  

Det finns och har funnits många benämningar på homosexuella, de flesta mer eller mindre nedlåtande. Ord för homosexuella män kan vara bög eller fikus. För homosexuella kvinnor finns uttryck som lesbisk, flata eller lotus. Jonna har en annan benämning.

- Jag trodde aldrig att jag skulle bli en kattflata. Men se på mig nu, här sitter jag med en sambo och tre katter, säger hon med ett stort leende på läpparna.

  


Regnbågsflaggan är en symbol för homosexuell stolthet och kamp för likaberättigande.  Symbolen omfattar även bisexuellas och transpersoners kamp.


  

  

  

Anette Andersson

Kristina Kastberg

Therese Månsson Bengtsson


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0