Persisk köttgryta

Igår var jag och en kär vän på en nyöppnad Persisk restaurang på Möllan! 
Fick äta sjukt god lammgryta med ris 👌
Ville försöka efterlikna receptet och här är mitt försök fast på oxkött som jag hade hemma ist för lammleg! 😊
Här kommer receptet efter förfrågan!


1 gul lök 
500g grytbitar av högrev 
Några vitlöksklyftor 
2-3 morrötter
2-3 msk tomatpure
2-3 lagerblad
1 kanelstång
1msk salt
1krm peppar 
1 tsk spiskummin
Lite olja
Vatten så det täcker

Stek lök och kött i lite olja, tillsätt resterande ingredienser och låt koka under lock 3 h. Smaka av och tillsätt ev mer salt vid behov! 
Grytan är klar när köttet är mjukt! 
Servera gärna med ris eller bulgur och en god sallad med bröd till! 


 

Köttfärspiroger

Med inspiration av min Irakiska svärmor som alltid lagar god och galet mycket mat så skapade jag dessa piroger idag! 😊


Recept:
Deg
6 dl ljummet vatten
50g jäst
1msk socker 
2 msk salt
1,5 dl olja
Ca 1 kg mjöl

Rör ut jästen i degvätskan och blanda i återstående ingredienser. Blanda tills du har en smidig deg, låt jäsa under bakduk i 30 min. Undertiden gör du fyllningen!


Fyllning:
500g köttfärs (jag använde kalv)
1 gul hackad lök
2 rivna morrötter
1msk tomatpure
kryddor efter smak:
Salt
Peppar
Paprika
Curry
Spiskummin
Oregano
Persilja

Stek löken mjuk, tillsätt morrötter och köttfärs och stek tills färsen är genomstekt, krydda och låt svalna helt!

Forma pirogerna hur du vill!
Pensla med ägg uppvispat med lite mjölk och toppa med sesamfrön!
Grädda i 225g ca 10-12 min!
Perfekta att frysa!


 





RSS 2.0